O banala adunare UNPIR. Cea din Bucuresti

Care este diferenta dintre o ceata de batausi si o armata? Legalitatea si legitimitatea. Existenta si functionarea armatei este reglementata prin lege si apara independenta si idealurile unei natii, in interesul acelei natii. Ceata de batausi actioneaza in interes propriu, pe termen scurt. Regulile sunt impuse de cei mai puternici membri ai cetei. In interesul lor, bineinteles.

UNPIR. O asociatie legala, de utilitate publica, autonoma, cu capacitate de autoreglementare. In sensul celor afirmate mai sus, o armata. O armata care ar trebui sa functioneze in interesul natiunii, dupa propriile sale reguli.

Dar, vai! Nici in anul 2016 UNPIR nu a reusit sa aiba o viziune asupra a ceea ce are de facut in societatea romaneasca. Daca practicianul in insolventa are rolul prevazut de Legea 85/2014, rolul uniunii nu este nici pana astazi racordat la obiectivele economice si sociale nationale.

De exemplu, am putea sa ne asumam un rol activ in a provoca crestere economica limitand pierderile economiei nationale rezultate din neutilizarea activelor blocate in procedurile de insolventa. Sau, un alt exemplu, sa contribuim la cresterea economica ce ar putea fi indusa de stabilitatea si increderea generata in mediul de afaceri de fermitatea si celeritatea aplicarii legii. Sau de amplificarea spiritului antreprenorial prin corectarea comportamentelor abuzive, frauduloase sau chiar puerile, neexperimentate. Sa nu uitam, totusi, ca pana acum 25 de ani eram o tara de salariati, iar simturile necesare supravietuirii in capitalism inca ne sunt atrofiate.

Dar sa nu vorbim de lucruri mari. Ieri, 20.04.2016, UNPIR Filiala Bucuresti a organizat Adunarea generala, asadar membrii filialei au fost chemati sa voteze. La a doua strigare, s-a strans o mana de oameni in sala. 163, mai precis. In filiala in care se stie ca “nu conteaza cine voteaza, conteaza cine numara voturile”, cei 163 de participanti aveau la ei 172 de mandate. Ca de obicei, cele mai multe mandate le aveau cei care au castigat alegerile. Calculand, din 889 de membri votanti, au fost prezenti 18% care au votat in numele a 37% din total numar de membri cu drept de vot. Apatie la alegeri, de, asa e-n politica…

Adunarea generala organizata de filiala in care “nu conteaza cine voteaza, conteaza cine numara voturile” a fost linistita. Nici un material din cele prezentate superficial de membrii consiliului de conducere nu a ajuns in mana practicienilor. Dar s-au votat. Intre noi fie spus, de joi, 14.04.2016, stiam cine urma sa fie presedinte. Si asa a fost. S-a muncit mult la numaratul voturilor, dar a meritat. A fost o adunare linistita, pe deplin predictibila. Si pentru ca, probabil, mai nimeni nu a inteles cum sa fie completat buletinul de vot.

In opinia mea, este o evidenta ruptura intre conducatorii unsi de vrajitoare prin numere de magie neagra si profesionistii pe care ar trebui sa-i reprezinte. Fara a fi neaparat in aceasta ordine, as incepe cu lipsa de consideratie fata de membrii filialei. Daca esti prestidigitator si faci in asa fel incat votul celor prezenti nu conteaza, macar ai bunul simt si puterea sa le pui la dispozitie din timp materialele. In trecut, de ochii lumii, se aruncau niste date nerelevante intr-o mapa.

Mai departe, as scoate in evidenta automultumirea cu accente de derapaje in afara realitatii. Conducatorii astia afirma ca au facut ceva deosebit pentru aceasta profesie. Eu personal, nu vad nici un argument profesional in favoarea lor. Nu vad o somitate in materie sau, macar, un profesionist deosebit. Poate ma insel, dar daca erau buni, am sentimentul ca nu aveau nevoie sa apeleze la vrajitoare pentru a fi alesi.

Sa nu uitam si lipsa competentelor in administrare. Cand cheltuiesti 153.000 lei pe an cu un sediu de 50 mp si inregistrezi 500.000 de lei salarii, imi pare ca nu ai ce cauta in meseria noastra. As nota si strigatul triumfal prin care consiliul de conducere anunta excedent bugetar. Mie imi arata ca, in lipsa serviciilor elementare pe care uniunea ar trebui sa le presteze catre membrii ei, in dispretul textelor legale in baza careia s-a infiintat si functioneaza, baietii astia nu stiu ce sa faca cu banii sau incaseaza mult prea mult.

La fel cu fondul de lichidare gestionat la nivel de Bucuresti: avem un excedent de 32 de milioane de lei in timp ce colegi din alte filiale, mai putin norocoase, sunt nevoiti sa faca compromisuri, unele in afara legii, pentru a mai traversa o luna. Ai nostri conducatori nu realizeaza ca lipsa lor de viziune afecteaza imaginea de ansamblu a UNPIR. Ca un bumerang, sumele pe care le strang ca niste harciogi lacomi, sume sterile prin stricta lor destinatie, ne lovesc permanent, de cele mai multe ori in cap.

Ah, pierdeam din vedere vidul de creatie, de viziune si de pasiune in munca lor. E vizibila, nu o comentez. Ei sunt cei care privesc functia ca pe un loc de unde culegi. De aceea si-o doresc atat de mult. Sunt capabili de orice pentru a-si atinge telul. Din pacate, energia lor este canalizata spre vraji, potiuni si descantece, in loc sa se perfectioneze profesional si sa devina, cu adevarat, leaderi. Isi mentin pozitia de conducere cu sprijinul vrajitoarei, prin magia neagra a “numaratorii”. Isi hranesc fragilul echilibru din negarea realitatii, din bagatelizarea oricaror fapte care le depaseste intelegerea.

Ei sunt dinozaurii grasi ai zilelor noastre, intr-o lume intrata deja in glaciatiune. Clefaie multumiti si se scarpina pe burta. Sa nu-i urmam!

Voi reveni cu sfaturi pentru noua conducere.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp