Fără RADET se poate muri de (la) cald. Este demonstrată statistic legătura dintre noxe și decesul prematur

Poluarea aerului cauzează peste 430.000 de decese premature pe an în Europa ne arată un Studiu al Comisiei de anchetă pentru măsurarea emisiilor autovehiculelor postat pe site-ul Parlamentului European. Acesta identifică transportul rutier ca fiind vinovat de “până la 40% din totalul de NOx din Europa. Aproximativ 80% dintre aceste emisii provin de la autoturisme diesel”.

În două cuvinte, specialiștii europeni (și nu numai) au ajuns la concluzia că unii compuși ai gazelor de ardere sunt cauza decesului prematur, în fiecare an, a aproape jumătate de milion de oameni. Gazele, în proporție de 40%, provin de la motoarele cu ardere internă ale mijloacelor de transport. Unul dintre compușii incriminați este NOx.

Conceptul de dezvoltare durabilă a orientat măsurile autorităților spre eliminarea producătorilor de noxe din orașe pentru ca sănătatea locuitorilor din zonele aglomerate să nu fie afectată de gazele arse. Restricțiile includ circulația autovehiculelor, în special cele cu motoare diesel fiind frecvent interzise în zonele centrale. Să ne amintim că metropole precum Londra, Paris, Atena, Madrid vor interzice total, începând cu anul 2025, accesul mașinilor diesel, urmând ca “motoarele diesel să dispară mult mai repede decât ne așteptăm” după cum declara în aprilie 2017 comisarul european Elzbleta Bienskowa. Motivul: depășirea masivă a normelor privind emisiile de NOx.

Dacă Europa împinge sursele de NOx în afara aglomerărilor urbane, în România ni le punem la fereastră. Avem cartiere cu mii și mii de țevi de eșapament plasate de jur împrejurul blocurilor în toate orașele în care sistemul centralizat de termoficare a colapsat. Suntem țara care și-a distrus încălzirea nepoluantă în mod sistematic, cred eu, din prostie, dezorganizare și lipsă de viziune. Dar nu fac acum această analiză.

Vreau să atrag atenția ca DA, centralele termice de apartament elimină NOx (întreabă producătorul), compusul gazos care a determinat interzicerea accesului motoarelor diesel în orașele civilizate. Imaginează-ți că locuiești în București și 550.000 de centrale termice de apartament evacuează NOx la fereastra ta de cetățean european. Iar tu, ca orice alt cetățean european, vei fi parte din statistica uniunii.

Opinia mea este menținem un nivel sănătos al mediului înconjurător, mai precis să ne concentrăm eforturile pentru a atrage investiții în tehnologie pentru infrastructura de termoficare, pentru modernizarea și diversificarea surselor de energie, având în minte creșterea eficienței sistemului și a calității serviciilor.

Să gândim, în general, pe termen lung.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp