Comunicat de presă Oltchim S.A situaţia finaciara pe luna septembrie.

COMUNICAT DE PRESA

 

Oltchim S.A. a inregistrat in septembrie

cele mai bune rezultate  financiare lunare din ultimele 12 luni

 

 

RomInsolv SPRL, în consorțiu cu BDO Business Restructuring SPRL, administratorii judiciari ai S.C. Oltchim S.A. anunta ca societatea a inregistrat in luna septembrie cele mai bune rezultate  financiare lunare din ultimul an.

 

Cifra de afaceri a companiei s-a dublat in aceasta luna fata de aceeasi perioada a anului trecut, ajungand la 11,43 milioane euro fata de 5,6 milioane euro in septembrie 2012. Pierderea din exploatare s-a diminuat in luna septembrie cu 7,9 milioane euro iar pierderea totala cu 11,9 milioane euro. Indicatorul EBITDA a inregistrat in aceasta perioada o evolutie pozitiva, ajungand la un minus de doar 707 mii euro fata de minus 8,45 milioane euro in septembrie 2012.

 

Cumulat, in primele 9 luni, cifra de afaceri a companiei Oltchim S. A. a ajuns la 81,54 milioane euro iar pierderea din exploatare in aceasta perioada s-a redus cu 50 milioane de euro in timp ce pierderea totala s-a diminuat pe primele trei trimestre cu 136 milioane euro.

 

Potrivit administratorilor judiciari ai Oltchim S.A., aceste rezultate au fost determinate atat de cresterea productiei, gradul de utilizare a capacitatilor de productie ajungand la 24,08% fata de o medie de 22% in lunile anterioare, cat si de reducerea stocurilor de produse finite, cu 328 mii euro fata de luna precedenta.

 

Totodata, administratorii judiciari ai companiei informeaza ca potrivit datelor preliminare, raportul de evaluare a activelor Oltchim S.A. indica o diferenta de 120 milioane de euro intre valoarea Oltchim S.A. rezultata din reorganizare si valoarea bunurilor obtinuta prin vanzarea fortata in procedura de faliment.

 

“De aici concluzia evidenta ca reorganizarea Oltchim este nu numai utila, dar si necesara. Tot de aici rezulta evident netemeinicia “argumentelor” celor care profetesc falimentul Oltchim.”, afirma Gheorghe Piperea, partener la RomInsolv SPRL.

 

In sprijinul afirmatiilor de mai sus, ca Oltchim nu se indreapta catre faliment – cel putin, nu in intentiile consortiului de administratori judiciari – acestia tin sa precizeze ca Oltchim S.A. este  la 10 luni de la deschiderea insolventei si functioneaza, cu dublarea cifrei de afaceri in aceasta perioada si chiar cu un profit operational in iulie. Totodata, chiar si in aceste conditii, Oltchim asigura un loc de munca pentru 2300 de persoane, precum si unui numar probabil de trei ori mai mare al celor care lucreaza in industria orizontala. Mai mult,  cei 960 de fosti salariati ai Oltchim, care au plecat in somaj in luna iunie – cei mai multi dintre ei, voluntar – au un venit minim garantat timp de 24 de luni de aproape 1600 de lei lunar.

 

“Activitatea, ajunsa acum la 24% din capacitate, a fost finantata din resursele proprii ale Oltchim, din credit furnizor si din astuparea conductelor magistrale prin care se scurgeau banii si contractele Oltchim catre clientela selecta a fostilor manageri.”, sustine Gheorghe Piperea, partener la RomInsolv SPRL

 

Dupa aprobarea raportului de evaluare a activelor Oltchim de catre organele colective ale creditorilor, procedura devinzare prin reorganizare judiciara a companiei Oltchim intra in linie dreapta. Cu acordul si implicarea creditorilor, vor fi stabilite criteriile si termenul de selectie a investitorilor, precum si programul de plati din planul de reorganizare, astfel incat, intr-un interval optim si previzibil de 6 – 9 luni, sa fie finalizata aceasta procedura. In acest fel, noile conditii ale reorganizarii judiciare, setate de OUG 91/2013, care vor intra in vigoare in data de 25 octombrie, nu vor afecta sansele de salvare ale Oltchim.

 

Pana in prezent sunt inscrisi in procedura de preselectie pentru achizitia companiei Oltchim trei investitori, consortiul format din PCC si fondul de investitii Fortissimo Capital, consortiul condus de Chimcomplex Borzesti si compania rusa Oil Gas Trade. Acestia au inceput din 14 octombrie sa consulte baza electronica a societatii si propriile proceduri de due diligence.

 

Data: 22 octombrie 2013

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp