Vineri seara, în ultima zi de ianuarie 2020, am participat la o dezbatere organizată de Buletin de București și Funky Citizen având ca subiect termoficarea în trei ipostaze: starea actuală, poluarea atașată termoficării și soluții de reabilitare. De la RADET, în afară de mine, Ioana Stoica – leaderul de sindicat. Circa 40 de oameni în sală, în principal membrii sau simpatizanți USR și Plus, oameni deschiși, interesați în mod real de subiect. Printre ei, Nicușor Dan.

Participanții au aflat că obiectivul intrării în insolvență a RADET a fost ca activitatea de termoficare să fie „curățată” de problemele istorice, regia fiind planificat ori să se transforme în societate și să fuzioneze cu ELCEN (planul inițial) ori să transfere activitatea către o companie viabilă din punct de vedere economic, în afara insolvenței. Astăzi misiunea administrării RADET este îndeplinită, respectiv activitatea de termoficare continuă. Tariful la care operează noua companie este acoperitor, prin urmare sincopele financiare survin doar datorită inconștienței celor care transformă utilitățile publice în arme pentru războaiele lor politice .

Au fost discuții ample despre nevoia unei viziuni unitare complexe asupra componentelor sistemului de termoficare în lipsa căreia investițiile nu sunt finanțabile. S-a vorbit despre subvenție și corelația creșterii tarifului cu accelerarea spiralei debranșărilor. Despre cercul vicios dintre debranșări (scăderea cererii) și majorarea tarifului ce provoacă noi debranșări.

Am discutat despre rolul subvenției în termoficare pentru menținerea unui mediu acceptabil în condițiile actuale de calitate a serviciului. Despre reparații, despre modernizări etc.

Cu soluțiile e mai greu. În primul rând implementarea oricărei soluții este de durată, în al doilea rând auditoriul a admis că până nu se termină războiul politic nu se poate construi, nu se pot strânge oamenii de anvergură care să genereze suficient leadership, inovație și implementare a tehnologiilor secolului 21.

Am cerut celor din sală să înțeleagă că rolul politicienilor nu este să facă/construiască ei înșiși, ci trebuie doar să creeze cadrul legal și de oportunitate care să conducă la demararea și finalizarea proiectelor. Prin urmare, dacă termoficarea este într-adevăr o prioritate, să înceteze să se îmbrâncească pe acest proiect și să creeze urgent cadrul în care să poată să se dezvolte. Până nu este prea târziu!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp