Insolvenţa, faza de observaţie

Insolvenţa este definită de lege ca fiind acea stare a patrimoniului debitorului care se caracterizează prin insuficienţa fondurilor băneşti disponibile pentru plata datoriilor certe, lichide şi exigibile. Altfel spus, eşti în insolvenţă când din încasările curente nu-ţi mai poţi achita datoriile curente.

Aşadar, la data deschiderii procedurii de insolvenţă, compania ta înregistrează pierdere, încasările sunt sub cheltuielile lunare, iar datoriile cresc pe măsură ce trece timpul. Se acumulează noi penalităţi, dobânzi şi majorări de întârziere. Furnizorii ţi-au retras creditul şi eşti nevoit să plăteşti la livrare. Sincopele în aprovizionare şi tensiunea acumulată în interiorul companiei tale determină scăderea calităţii serviciului/produsului pe care-l oferi, pierderea unor clienţi şi plecarea angajaţilor performanţi.

Este important să ştii că insolvenţa este o stare de tranziţie. Se instalează asupra patrimoniului debitorului şi-i degradează activitatea curentă până într-un punct de bifurcaţie când, dacă ai luat măsuri la timp şi ai dozat corect eforturile, vei inversa trendul şi vei reabilita afacerea pe care ai construit-o. Altfel, insolvenţa instalată în mod cronic va determina blocarea totală a activităţii şi îţi va trimite business-ul în faliment.

Ce ai de făcut? În primul rând, nu aştepta să se deschidă procedura insolvenţei înainte să ai un plan. Va trebui să demonstrezi mediului economic cu care interacţionezi că îți cunoşti afacerea, că eşti capabil să iei măsuri de redresare, că ai încredere în rezultatul acţiunilor tale. Aşa cum bine ştii, economia funcţionează pe bază de încredere și este obligatoriu ca business-ul tău să şi-o recâştige.

Contactează-ne şi vom întocmi împreună strategia de redresare. Ne vom uni experienţa, tu ştiindu-ţi afacerea, noi cunoscând procedura, astfel încât, printr-un mix de măsuri de business şi măsuri legale – cum ar fi denunţarea unor contracte păguboase, inclusiv a contractelor de muncă sau renegocierea anumitor clauze, recuperarea creanţelor societăţii fără plata taxelor de timbru etc., să echilibrăm rapid fluxul de numerar, fără eforturi şi costuri nejustificate din partea companiei tale, a creditorilor și a instanțelor de judecată.

Apoi, vom finaliza Planul de reorganizare, cea mai importantă componentă a strategiei de redresare, şi ne vom asigura că este solid şi bine argumentat, inclusiv din perspectiva cerinţelor speciale ale Legii nr. 85/2014.

Întrucât planul de reorganizare este modalitatea prin care aceştia pot recupera un procent mai mare din creanţă, vom negocia cu creditorii tăi măsurile importante, estimarea efectelor implementării acestor măsuri, supravegherea, raportarea evoluţiei afacerii în timpul reorganizării. Dacă este credibil şi realizabil, creditorii vor aproba planul de reorganizare şi îl vor trimite, astfel, pe masa judecătorului pentru verificarea legalităţii documentului şi a întregii proceduri.

În concluzie, obiectivele noastre vor fi: derularea rapidă a fazei de observaţie din procedura insolvenţei, întocmirea şi confirmarea planului de reorganizare. Totul în mai puţin de 1 an, aşa cum prevede de Legea nr. 85/2014.

Programează o întâlnire
Ghid de diagnoză